De KIP test

Wat is een KIP test en hoe werkt het?

KIP test staat voor: Klinisch Interview voor PTSS.

Deze PTSS test wordt afgenomen door een psycholoog. Aan de hand van vragen wordt nagegaan of er symptomen zijn van PTSS en dissociatie en in hoeverre. Op deze manier kan er worden vastgesteld of er sprake is van PTSS.

Voordat ik startte met mijn behandeling werd eerst deze test afgenomen. Om te controleren wat het effect was geweest van de behandeling werd na afloop de test wederom afgenomen.

Na ongeveer een half jaar werd in mijn geval nog een keer een PTSS test afgenomen om te kijken hoe het met de symptomen was, of het stabiel was of dat het juist was afgenomen of toegenomen.


“Voor ik in behandeling ging startte ik met een behoorlijk hoge score.”


Na een behandeling van 2 x 4 dagen intern scoorde ik behoorlijk hoger. Natuurlijk merkte ik dat zelf ook wel, maar toch is zo’n interview goed voor een behandelaar, om te kijken op welk gebied de klachten zijn toegenomen.

Doordat het met mij slechter ging na de behandeling en doordat dit ook te zien was in het resultaat van de KIP test, ben ik nogmaals in behandeling gegaan, maar nu voor 3 x 4 dagen intern.
Na afloop van de laatste behandeling waren mijn klachten enorm afgenomen.

“Ik voelde me heerlijk; kilo’s lichter en een zware last van mijn schouders. Ik voelde me echt bevrijd!”

Toch merkte ik gaandeweg dat de klachten weer toe begonnen te nemen. En toen ik uiteindelijk na een half jaar weer voor de laatste KIP test ging, bleek dit erger te zijn dan ik zelf dacht.

Ik sloot de laatste behandeling namelijk af met een score van 13 en had bij de evaluatie een score van 98!

Het kantelpunt zit bij een score van 50, vanaf dat punt praat je over PTSS.

Ik vond de vragen nogal heftig. Telkens moest ik weer terug naar situaties waar ik eigenlijk niet aan wilde denken. Na afloop voelde ik me letterlijk doorgezaagd, uitgeblust en kapot. De uitslag van de test was echt verwoestend voor mij. (link filmpje KIP test)

Na afloop moest ik ook nog zelf naar huis rijden. Dat was niet echt een slimme actie, en ik wil éénieder die zo’n test moet doen dan ook adviseren om iemand met je mee te laten gaan. Na zo’n test sta je namelijk niet bepaald in het Hier & NU.

Test is een indicatie

Persoonlijk ben ik van mening dat je niet té veel moet ophangen aan zo’n test. In mijn ogen is het ook een moment opname. Als je een week lang slecht geslapen hebt, ruzie thuis hebt, ziek bent geweest etc, dan zal je negatiever zijn en dus ook andere antwoorden geven dan wanneer je een hele positieve week achter de rug hebt.

“Mijn advies zou dan ook zijn: laat de test een leidraad zijn”

Een leidraad die met name bedoelt is voor de psycholoog. Probeer het in ieder geval niet als iets te zien als iets wat de enige waarheid is.

Want stel dat je een hoge score hebt, dan zou je misschien wel kunnen gaan denken dat het zeer ernstig met je gesteld is en het gevoel krijgen dat het nooit meer goed met je gaat komen. En in mijn ogen hoeft dat niet zo te zijn.

Laat het allemaal even bezinken

Ik was echt uit het veld geslagen door de uitslag, maar meer nog doordat ik me letterlijk doorgezaagd voelde.  Een paar dagen rust en het even van mij afzetten, heeft mij enorm goed geholpen om afstand te nemen van de uitslag.

“Het is maar een getal, bleef ik als een mantra herhalen in mijn hoofd.”

Het is veel belangrijker dat je je blijft richten op wat je nog WEL goed kunt. En laat die KIP dan maar verder voor wat het is.

Bekijk ook ons filmpje over De KIP test

 

Video 3 Tips tegen Paniekaanvallen

Plaats een reactie