De KIP test

KIP test

Wat is een PTSS KIP test en hoe werkt het?


De PTSS KIP test staat voor: Klinisch Interview voor PTSS.
Deze PTSS KIP test wordt afgenomen door een psycholoog.
Aan de hand van vragen wordt nagegaan of er symptomen zijn van PTSS en dissociatie en in hoeverre. Op deze manier kan worden vastgesteld of er sprake is van PTSS.

Voordat ik startte met mijn behandeling werd eerst deze test afgenomen. Na afloop van de behandeling werd de test wederom afgenomen, om te controleren wat het effect was geweest .

Na ongeveer een half jaar werd in mijn geval nog een keer een PTSS KIP test afgenomen, om te kijken hoe het met de symptomen was, of de symptomen stabiel waren of dat het juist was af- of toegenomen.

“Voor ik in behandeling ging startte ik met een behoorlijk hoge score.”

Na een behandeling van 2 x 4 dagen intern scoorde ik behoorlijk hoger in de test. Natuurlijk merkte ik dat zelf ook wel, maar toch is zo’n interview goed voor een behandelaar, om te kijken op welk gebied de klachten zijn toegenomen.

Doordat het met mij slechter ging na de behandeling en doordat dit ook te zien was in het resultaat van de KIP test, ben ik nogmaals in behandeling gegaan, maar nu voor 3 x 4 dagen intern.
Na afloop van deze laatste behandeling waren mijn klachten enorm afgenomen.

“Ik voelde me heerlijk; kilo’s lichter en een zware last van mijn schouders. Ik voelde me echt bevrijd!”

Toch merkte ik gaandeweg dat de klachten weer toe begonnen te nemen. Toen ik uiteindelijk na een half jaar weer voor de laatste KIP test ging, bleek dit erger te zijn dan ik zelf dacht.

Ik sloot de laatste behandeling namelijk af met een score van 13 en had bij de evaluatie een score van 98!

Het kantelpunt zit bij een score van 50, vanaf dat punt praat je over PTSS!

Ik vond de vragen nogal heftig. Telkens moest ik weer terug naar situaties waar ik eigenlijk niet aan wilde denken. Na afloop voelde ik me letterlijk doorgezaagd, uitgeblust en kapot. De uitslag van de test was echt verwoestend voor mij.

Na afloop moest ik ook nog zelf naar huis rijden. Dat was niet echt een slimme actie, en ik wil éénieder die zo’n test moet doen dan ook adviseren om iemand met je mee te laten gaan. Na zo’n test sta je namelijk niet bepaald in het Hier & NU.

De test is een indicatie!

Persoonlijk ben ik van mening dat je niet té veel moet ophangen aan zo’n test. Het blijft een moment opname.
Als je een week lang slecht geslapen hebt, ruzie thuis hebt, ziek bent geweest etc, dan zal je negatiever zijn en dus ook andere antwoorden geven dan wanneer je een hele positieve week achter de rug hebt.

“Mijn advies zou dan ook zijn: laat de test een leidraad zijn”

Een leidraad die met name bedoeld is voor de psycholoog. Probeer het in ieder geval niet te zien als ‘de enige waarheid’ .

Want stel dat je een hoge score hebt, dan zou je misschien wel kunnen gaan denken dat het zeer ernstig met je gesteld is en het gevoel krijgen dat het nooit meer goed met je gaat komen.
En in mijn ogen hoeft dat niet zo te zijn.

Laat het allemaal even bezinken

Ik was echt uit het veld geslagen door de uitslag, maar meer nog doordat ik me letterlijk doorgezaagd voelde. Een paar dagen rust en het even van mij afzetten, heeft mij enorm goed geholpen om afstand te nemen van de uitslag.

“Het is maar een getal, bleef ik als een mantra herhalen in mijn hoofd.”

Het is veel belangrijker dat je je blijft richten op wat je nog WEL goed kunt, en laat dan die KIP maar verder voor wat het is.

Bekijk ook ons filmpje over De KIP test

Bianca Dekker

Bianca Dekker

Bianca Dekker is de oprichter van PTSS de Baas en de opleidingen-site PTSS Academy. Zij is ervaringsdeskundige en bekend auteur van veel aan trauma gerelateerde artikelen.

Andere artikelen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Lezingen

Recente Berichten

Volg ons op Facebook

Ik heb een vraag

Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan PTSS de Baas