Interview Sjef Berendsen, Psytrec

PTSS behandelen in 8 dagen. Hoe werkt dat?

Psytrec is een Psycho Trauma Expertise Centrum waar ze PTSS behandelen in 8 dagen.
Bekijk onderstaande trailer voor een korte impressie
(tekst loopt door onder de video)

(het gehele interview is onderaan te zien)

Innovatief

Trauma behandeling is doorgaans langdurig. Het direct aanpakken van het trauma wordt dikwijls vermeden. Er ontstaat een grote angst dat hierdoor het trauma juist nóg erger of groter zal worden.
Hierdoor vermijd je in weze het trauma waarmee je de PTSS in stand houdt en vaak ook vergroot.
Psytrec wil dit doorbreken door een korte en krachtige behandeling te geven waarmee ze direct naar de pijn gaan.

Combinatie van diverse elementen

Psytrec doet dit door te werken met verschillende methodieken.
Zo krijg je bijvoorbeeld in de ochtend een Exposure sessie, ’s middags EMDR en tussendoor sport je op je eigen niveau 6 uur per dag. ’s Avonds na het eten volgt er dan nog een groepsbijeenkomst met Psycho Educatie.

Daarnaast word er gewerkt met wisselende therapeuten die gewend zijn om direct samen met jou naar de pijn te gaan. Zij moedigen je aan om het maximale eruit te halen.

Comorbiditeit bij PTSS

Een Post Traumatische Stress Stoornis staat vaak niet op zichzelf. Dikwijls zijn er ook andere stoornissen aanwezig zoals een depressie, dissociatie, verslaving, angst, slaapproblemen, persoonlijkheidsstoornis etc.

Een behandeling hiervoor slaat vaak niet aan doordat de PTSS als het ware in de weg staat. De huidige gedachte is om mensen met een PTSS eerst te stabiliseren vóór ze behandeld kunnen worden. Maar wat nou als juist het trauma het stabiliseren in de weg staat? Vandaar dat ze bij Psytrec er voor kiezen om juist wél de PTSS te behandelen waardoor er ruimte ontstaat om de andere stoornissen aan te kunnen pakken.

Je kan dus in 8 dagen wel verlost worden van je PTSS, of deze verminderen, maar het wil NIET zeggen dat hiermee ook al je problemen weg zijn!

Dat is een groot verschil en dat is nog wel eens de gedachte of verwachting die mensen hebben. PTSS staat echter vaak niet op zichzelf en je zal dus na een behandeling bij Psytrec verder moeten met het behandelen van “andere” stoornissen/klachten.

Niet voor iedereen

Een behandeling bij Psytrec is niet voor iedereen. Op hun website staat een zelftest. Als je het vermoeden hebt dat jij last hebt van een PTSS dan kan je je aanmelden. Dit kan ook door je huisarts of therapeut gedaan worden. Daarna wordt je gebeld en gescreend. Als hieruit het vermoeden bestaat dat je bij Psytrec op je plek bent word je uitgenodigd voor een intake gesprek. Daar worden diverse testen afgenomen en gekeken of je voldoet aan het criteria dat zij stellen.

Niet iedereen kan hier dus terecht. Aangezien je hier 2 x 4 dagen intern verblijft zullen er minstens 5 trauma’s moeten zijn die hier voor in aanmerking komen. Ernstige verslaving en suïcide neigingen zijn zaken waardoor een behandeling bij Psytrec misschien niet direct mogelijk is. Ze gaan dan samen met je kijken wat er eventueel nodig is om een hier alsnog onder behandeling te komen.

Als je hier niet terecht kunt wil dit niet zeggen dat ze jou niet willen helpen, het gaat erom dat ze je de beste hulp willen bieden met een zo groot mogelijke kans van slagen. Niemand is er bij gebaat als je hier niet op je plek bent; de behandelaren niet, je mede cursisten niet en nog belangrijker: JIJ al helemaal niet!

Persoonlijke ervaring

Zelf ben ik hier twee maal in behandeling geweest; in juli 2016 voor twee weken en in september 2016 voor drie weken. Het was een regelrechte hel, maar ik heb er nooit één dag spijt van gehad. Na 21 jaar stabiliseren waardoor ik alleen maar méér klachten kreeg, heb ik eindelijk weer wat meer ruimte en lucht gekregen in mijn hoofd, mijn zijn en mijn leven. PTSS vrij ben ik niet, maar dat was mijn doel ook niet. Ik wilde er vooral realistisch in staan. Nu is het de taak aan mijzelf om mijn leven weer richting te geven, om te gaan met de overige klachten en vooral ook gebruik te maken van alles wat ik nog WEL kan. Of misschien door de PTSS juist wél kan!

Want zoals Sjef zegt in het interview;

“Mensen met PTSS beschikken over veel meer krachten dan ze denken,  ze zetten het vaak alleen nog niet op de juiste manier in!”

En met dát in mijn achterhoofd zet ik mijn volledig in voor PTSS de Baas!

Zie hieronder het hele interview.

Bianca Dekker

Bianca Dekker

Bianca Dekker is de oprichter van PTSS de Baas en de opleidingen-site PTSS Academy. Zij is ervaringsdeskundige en bekend auteur van veel aan trauma gerelateerde artikelen.

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Lezingen

Recente Berichten

Volg ons op Facebook

Ik heb een vraag

Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan PTSS de Baas