Hoe doorbreek je perfectionisme?

Angst om te falen; hoe ga je daarmee om?

Streven naar perfectie is op zich goed. Het kan je aanzetten tot actie en een enorme drijfveer zijn. Echter, perfectionisme kan heel erg in de weg zitten. Het kan juist voor een grote blokkade zorgen.

In onderstaande video vertel ik je over mijn perfectionisme, mijn angsten en hoe ik hier mee om ga. (tekst gaat verder onder de video)

Faalangst

Mijn ervaring is dat er faalangst achter het perfectionisme zit. Een diepe angst om afgewezen, uitgelachen of belachelijk gemaakt te worden. Bang om af te gaan.

Deze angst zit diepgeworteld en zorgt er voor dat ik maar blijf sleutelen en proberen omdat het gewoon “perfect” moet zijn. Maar, wannéér is het dan perfect? “NOOIT”, is het antwoord. Want het zal nooit goed genoeg zijn voor een perfectionist.

“Perfection is the lowest standard of the world”  Tony Robbins

 Faalangst laat je niet zomaar los

Cognitief “weten” we natuurlijk dat perfectie niet bestaat en dat we moeten “loslaten”. Maar de angst om te falen zit er niet voor niks. Het heeft je ooit beschermd en hoe harder jij het wilt loslaten, hoe harder het zich in je vast zal bijten. Je zult dus moeten beginnen met dankbaar te zijn voor het feit dat de faalangst er voor je is geweest. Je zult het diep in de ogen moeten kijken en het de erkenning moeten geven die het verdient. Pas dan zal je misschien áchter de faalangst kunnen kijken en zien wat er nodig is om dit te doorbreken.

Stap voor stap richting vertrouwen

Hand in hand met je faalangst kleine stapjes nemen, heeft doorgaans het grootste effect. Vaak zijn we ongeduldig en willen we te snel voorwaarts. Dat werkt alleen maar averechts. Als je echter met kleine stappen voorwaarts gaat, dan zul je misschien ook de “innerlijke stem” horen waar de faalangst ons eigenlijk voor wil beschermen. Door goed te luisteren naar die stem kan je erachter komen van WIE die stem nu eigenlijk is. Wellicht is die stem niet eens van jou maar van een ander.

Mild zijn voor jezelf

Probeer met mildheid te luisteren naar die stem en je faalangst. Zie je perfectionisme als het kleine kind wat het allemaal zo goed mogelijk probeert te doen. Wat zou je zeggen tegen een klein kind wat bang is om fouten te maken? Ik denk niet dat je hem afstraft maar juist met liefdevolle energie de steun zal geven die het nodig heeft. Op die manier krijgt het kleine kind in jou weer meer vertrouwen en zal het stapje voor stapje door jouw aanmoediging meer risico durven nemen én dus weer fouten durven maken.

Door vallen en opstaan heb je leren lopen

Niemand heeft in één keer leren lopen, dit is gelukt door heel vaak te vallen en telkens weer op te staan. Heb jij ooit een klein kind gezien die het na een paar pogingen opgaf? Absoluut niet! Kinderen zijn volhardend. Ze weten wat ze willen en falen is gewoon geen optie. Dat komt niet eens in hun hoofd op. Of als je zelf ouder bent: heb je ooit wel eens tegen je dreumes gezegd die zijn eerste stapjes ging doen;

“Nou stop hier maar mee. Je bent nu al drie keer gevallen. Weet je wat? Het lukt je toch nooit. Hier heb je een rolstoel!”

Waarschijnlijk schiet je nu in de lach. Want niemand haalt het in zijn hoofd om dit tegen zijn kind te zeggen. Dus waarom zou jij dit dan wel tegen jezelf zeggen?

Kinderen zijn onze grootste leermeesters

Observeer kleine kinderen. Kijk hoe zij de dingen doen en leer daar van.

Ook JIJ bent ooit zo geweest. Ook JIJ kan dit dus. Je hebt het misschien alleen een beetje diep weg gestopt. Maar het is niet weg, het zit er echt nog. Zoek het op, stof het af en gebruik het weer.

Maar één ding mag je hierbij absoluut NIET vergeten: PLEZIER!

Zorg dat wát je ook doet in je leven, dat je er plezier in hebt. En als je dan een keer valt, dan sta je lachend weer op, en weet:

“Elke reis begint met een eerste stap”

Bianca Dekker

Bianca Dekker

Bianca Dekker is de oprichter van PTSS de Baas en de opleidingen-site PTSS Academy. Zij is ervaringsdeskundige en bekend auteur van veel aan trauma gerelateerde artikelen.

Andere artikelen

We maken het soms hopeloos ingewikkeld…

We verzanden in vakjargon. Hoe meer we gaan leren om de dingen in onze eigen “taal” te gaan uitleggen, hoe meer grip we weer krijgen op ons leven. We maken de dingen hier concreter en behapbaarder mee en versterken ook onze eigen kracht en zelfvertrouwen

Lees verder »

7 reacties

  1. Hoi Martin, makkelijk is het zeker niet. Ik zal liegen als ik dat zeg. Ook bij mij gaat het met vallen en opstaan. Ik zie en ervaar het als een uit: er gaat elke keer weer een schil van af. Dan kom je weer in een volgende laag. Als je denkt dat je alles gehad hebt, dan zit je opeens weer middenin een diepere laag. Af en toe bekruipt mij de gedachte: “waar eindigt dit dan?” Dat zijn de momenten dat ik ook wel even mijn kop laat hangen. Ik ben heus niet alleen maar “heppie de peppie” zoals ik dat graag noem. Maar bovenal zijn we mensen! En is het zaak om een goede middenweg te vinden. Voor mij werkt het om vooral ook naar mijn krachten te kijken en dat wat wél goed gaat. Alleen maar met je klachten bezig zijn, daar wordt je echt moedeloos van. Dat zou mijn advies zijn voor anderen. En ja, het is makkelijker gezegd, dan gedaan. Ook dát! Sterkte in jouw proces en fijn dat je de site waardeert.

 1. Dank voor je waardevolle reactie, ik was 2×4 dagen daar in Bilthoven en weg de 25 januari, dus nog heel vers is alles nog. Door jouw video’s heb ik me mentaal kunnen voorbereiden maar ondanks dat was het een hel om mee te maken. ik scoorde deze week op 10, prima dus. hieronder zit ook nog een ernstige en langdurige depressie waarvan ik ook hoop verlost te worden. ( ik ben 67 en 60 jaar geleden lang misbruikt door een man en had oorlogstrauma door tv werk) Vandaar dat negative zelfbeeld en hoe kom ik er af. Bij Psytrec adviseerden ze me om ook op de depressie onderdelen EMDR te doen. groet Martin

  1. Het valt ook niet mee. Het is een proces wat met vallen en opstaan zal gaan. Zojuist zelf een blog geschreven over zelf liefde. Want dat vind ik nog niet zo makkelijk…..En als je daar al 60 jaar mee loopt, dan hoop ik dat je kan accepteren dat niet zo maar weg zal zijn. Misschien de grootste triggers wel. Maar het verdriet, de rouw, de pijn, de boosheid…..alles komt laag voor laag. Zo ervaar ik dat zelf. Sterkte met alles….en je weet ons te vinden. Fijn e Valentijn in ieder geval…

 2. Wat een fijn stuk om te lezen zeg. Ik ben aan het afstuderen en doe er al 5,5 jaar over mijn studie. Puur omdat ik niet toe kom aan mijn toetsen, ik durf er niet voor in te schrijven. Ik neem bijna alles persoonlijk: een mailtje van m’n coach of alles goed gaat en of we kunnen praten? ‘Zie je wel, hij vindt mij ook een nietsnut.’ Ik blokkeer als mijn laptop nog niet eens aanstaat.

  Constant jezelf vergelijken met anderen, medestudenten die ik zelf nooit zo hoog had zitten, hebben eigen bedrijven, terwijl ik nog struggle met toetsen. Het maakt je zo onzeker en verdrietig en het ergste is nog dat niemand je echt begrijpt en je daardoor zo alleen voelt.

  Echter zijn er ook positieve momenten en weet ik wat ik leuk vind om te doen, echter zijn dit altijd dingen waar ik goed in ben (geworden). Bedankt voor je stuk.

  1. Wat fijn dat je steun ervaart van het blog.
   Ik worstel er ook nog steeds mee.
   Eigenlijk zouden we een “worstel” club op moeten richten, want een ander weten we zo te motiveren.
   hahaha
   Toch moet ik je zeggen dat ik met de website en het plaatsen van de blogs wel wat meer zelfvertrouwen heb op weten te bouwen. In het begin plaatste ik ze met trillende handen en ging mijn hart tekeer als er een reactie kwam.
   Nu kan ik steeds beter tegen “kritiek”.
   Het is dus inderdaad wel een soort van “exposure” die ik zelf toepas.
   Nu nog dat boek schrijven.
   Iets wat ik al mijn hele leven wil doen…
   Jij ook sterkte met alles.

 3. Dank voor je blog.
  Teveel van jezelf vragen is zeker op de langere termijn niet helpend.
  Lief of mild zijn voor jezelf helpt echt, niet te kritisch terugkijken op wat je gedaan hebt , dan zie je openingen naar een andere handelswijzen .
  Goed uitgelegd en ruimte scheppend ! Bedankt !
  Ra .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Lezingen

Recente Berichten

Volg ons op Facebook

Ik heb een vraag

Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan PTSS de Baas