PTSS heb je niet alleen!

Stichtingpolitieveteraan is heel erg hard bezig om ex-collega’s met PTSS op te vangen en te begeleiden, zodat ze aan hun herstel kunnen werken.
Dit alleen al vergt zoveel inspanning om het voor elkaar te krijgen dat de ex-collega’s daadwerkelijk de stap naar ons durven zetten.
Dan heb ik het niet eens over de weg naar herstel met alle ‘bergen’ die genomen moeten worden, zowel door de werkgever, met alle procedures, als natuurlijk in de privésfeer.

Ik heb geluk

Ik heb alle geluk van de wereld dat mijn vrouw altijd in mij is blijven geloven, ze zei altijd: “PTSS daar heb je niet om gevraagd, het is jou overkomen”
Ze is bij mij gebleven, ondanks alles wat ik haar aangedaan heb (vooral achteraf bleek dat ik niet eens besefte hoe ik mij gedragen had, ik was er van overtuigd dat ik mij gewoon “normaal” gedroeg).
Helaas is mijn ervaring, met de uitgevallen ex-collega’s, dat bij de meesten zijn / haar partner het niet meer trok, om te leven met iemand met PTSS en dat de relatie over was.

Ik ben gelukkig nooit agressief naar mijn vrouw geweest, wel tweemaal naar mijn zoontje destijds (dit is gelukkig hierbij gebleven). Heel veel partners en eventuele kinderen moeten het meestal ontgelden bij iemand die PTSS heeft, want vaak wordt er verbaal of fysiek geweld gebruikt door onmacht of triggers bij mensen die PTSS hebben.

PTSS WORDT BIJNA ALTIJD DIRECT AFGEREAGEERD OP DE NAASTEN (veelal de partners en hun kinderen).

Bovenop het trauma die de naasten eigenlijk al oplopen door alleen al te moet leven met iemand met PTSS, komt meestal het verbale of fysieke geweld of bijv. zelfmoord (pogingen) er nog bovenop.

Hier moet echt dringende aandacht voor komen. Als deze vicieuze cirkel niet doorbroken wordt, blijft het maar doorgaan met alle gevolgen van dien, ik zal het kort beschrijven.

Vicieuze cirkel 

Iemand met PTSS leeft in zijn eigen wereld > zoekt veiligheid, afleiding/verdoving/ vermijding (meestal drank/drugs) en rust > wordt geconfronteerd met zijn gedrag (paniekaanvallen, agressief, kort lontje, levensmoe, stress, constant alert etc.) vooral ook door zijn/haar naasten > reageert deze confrontatie af op zijn/haar naasten (“er is niets aan de hand met mij, wat zeur je nou”) en dit zorgt weer voor erg veel verdriet, spanningen, extra trauma’s, geweld, schuldgevoel, zelfdoding (of poging) en ga zo maar door.

Deze cirkel kan alleen doorbroken worden met de juiste hulpverlening en vooral acceptatie door degene zelf.
Ik ben deze cirkel aan het doorbreken, door te accepteren hoe ik mij gedragen heb, dat ik PTSS heb en open sta om te leren hoe ik met PTSS en mijn restklachten om kan gaan voor mijzelf en mijn naasten.

Suïcide

Nogmaals, dat mijn vrouw bij mij is gebleven blijft voor mij een wonder, anders had ik allang een einde aan mijn leven gemaakt.
Ik heb dit trouwens wel geprobeerd toen ik echt heel diep zat, maar door mijn lichamelijke beperkingen lukte het mij toen niet om van een balkon te springen.
Ik ben heel erg open naar iedereen over mijn PTSS en schaam mij er niet meer voor, om zo duidelijk te maken dat je hulp moet zoeken voordat het te laat is voor jezelf en jou NAASTEN.

Hulp voor (ex) collega’s

Stichtingpolitieveteraan heeft als doel om uitgevallen ex-collega’s én hun NAASTEN te helpen.
Op dit moment ligt de focus nog bij de uitgevallen ex-collega’s, omdat dit al heel veel tijd en inspanning kost.
In de toekomst worden ook zeker de partners en hun evt. kinderen meegenomen / betrokken bij het herstel want, “PTSS HEB JE NIET ALLEEN” en de schade die ontstaat is meestal bijna niet meer te herstellen.

Door dit constant de AANDACHT te geven, die het absoluut noodzakelijk verdient, hoop ik dat het besef komt, dat leven met iemand die PTSS heeft ‘levensbedreigend’ kan zijn, zeker ook voor de NAASTEN.
Alleen acceptatie, openheid en de juiste en snelle hulp (maatwerk) kan voorkomen dat het bijvoorbeeld “levensbedreigend” wordt. Zo kan de schade beperkt worden voor zowel de mens met PTSS als hun NAASTEN.

Leon van den Goorbergh

Leon van den Goorbergh

Namens www.stichtingpolitieveteraan.nl doe ik de opvang/begeleiding in de natuur van uitgevallen politie ex-collega's met een mentale blessure, zodat ze aan hun herstel kunnen werken. (zelf ben ik ervaringsdeskundige PTSS)

Andere artikelen

2 reacties

  1. Leon, openhartig geschreven en o zo herkenbaar. In mijn boek ‘Spoken Bestaan’ dat deze zomer uitkomt heb ook ik uitvoerig aandacht besteed aan dit item. Sterkte maat. Samen sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Lezingen

Recente Berichten

Volg ons op Facebook

Ik heb een vraag

Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan PTSS de Baas