Stichting Politie Veteraan

Over het ontstaan van Stichting Politie Veteraan en mijn ervaringen met de stichting.

Het begin

In mei 2018 zijn Dick Kleijn en Andre Burema Stichting Politie Veteraan begonnen.
Dick Kleijn heeft zelf PTSS gehad en daardoor startte hij met het bijwonen van bijeenkomsten met ‘lotgenoten’.
Uit betrokkenheid wilde hij samen met collega’s een ‘buddynetwerk’ opzetten binnen de Nationale Politie: juist voor elke collega in nood een maatje waar hij of zij terecht kon.

Dit werd eerst door de politie opgepakt, maar mede door de traagheid van de logge organisatie duurde het Dick Kleijn allemaal veel te lang. Door zijn enthousiasme en betrokkenheid ging hij tach sparren met zijn maatje, Andre Burema en toen Andre ook zo enthousiast werd zijn ze Stichting Politie Veteraan begonnen.

Een stichting waar jong en oud elkaar kunnen vinden, en die ook openstaat voor de familie of achterban van agenten.

Revitaliseringsproject

Juist omdat collega’s met PTSS vastliepen in de huidige organisatie en omdat Dick Kleijn als geen ander wist wat je door moet maken en waar je tegenaan loopt met PTSS, hebben Dick Kleijn en Andre Burema vanuit de stichting een revitaliseringsproject opgezet.

Binnen dit project kunnen collega’s met een mentale blessure (PTSS, burn-out, overspannenheid of andere langdurige ziektes) terecht om te herstellen in de natuur.

Mijn kennismaking met de stichting

In mei 2019 ben ik zelf begonnen met revalideren / revitaliseren bij de Stichting Politie Veteraan in Zeewolde en dat is achteraf een van mijn reddingen geweest.
In 2018 heb ik zes maanden in een kliniek gezeten voor psychosomatische klachten omdat ik uitval had in mijn benen.
In de kliniek kreeg ik de diagnose, geestelijke en lichamelijke PTSS.

De PTSS zat te diep en het ging nog steeds heel erg slecht met mij. Mijn teamchef van de politie, die heel erg betrokken was bij mij en nog steeds is trouwens, vroeg me of ik in het bos van Zeewolde bij Staatsbosbeheer wilde revitaliseren.
Hij had namelijk van de pilot van de stichting goede dingen gehoord en vroeg aan mij of ik daar wat voor voelde.

Pilot

Mijn teamchef vertelde mij dat Dick Kleijn de pilot was opgestart. lk was direct enthousiast want Dick Kleijn was mijn commandant bij de Mobiele Eenheid geweest en voor hem ging ik altijd door het vuur en nu nog steeds trouwens.

De week dat ik zou beginnen (begin februari) kreeg ik een hartinfarct (bleek achteraf door de stress, dat een symptoom van PTSS is).
lk gaf niet op en kon alsnog in mei 2019 in het bos beginnen. lk zou bij Centrum 45 mijn behandeling voor PTSS krijgen, echter de wachttijd lag tussen de 6-9 maanden.
Omdat het zo slecht met mij ging, bracht Dick Kleijn mij in contact met David Abma, ik moest heel erg snel geholpen worden.

David Abma is o.a. een PTSS specialist en behandelt mensen met PTSS op een andere manier dan de doorsnee psycholoog.
Dit is ook mijn redding geweest, want David Abma is eigenlijk de enige specialist (ik heb er heel veel gehad) geweest die tot mij door wist te dringen.

Mijn herstel

Dit in combinatie met het revitaliseren bij Staatsbosbeheer ben ik nu zo hersteld dat ik nu zelf de kracht heb om uitgevallen ex­ collega’s op te vangen en begeleiden bij Staatsbosbeheer, zodat ze aan hun herstel kunnen werken.
Omdat ik eigenlijk alle fases van herstel meegemaakt heb, letterlijk vallen en weer opstaan, kan ik de uitgevallen ex-collega’s goed helpen.
De natuur is helend, ik ben het levende bewijs hiervan en de collega’s die weer terug zijn naar de politie, nadat ze bij ons hersteld zijn.

Geestelijk gaat het erg goed, maar lichamelijk ga ik heel langzaam iets vooruit, nadat ik steeds nog twee stappen terug moet doen. Dit komt omdat het contact tussen mijn geest en lichaam verstoord is. lk blijf nu wel stabiel, mede door de fysiotherapie en omdat ik voldoende rust neem elke dag.
Mijn gevoel is ook nog steeds weg en om dit te herstellen ben ik nog in behandeling, dit is de restschade van mijn PTSS.
De PTSS zit te diep en ik kan niet meer behandeld worden.

DOEL / MISSIE

Mijn grote doel bij Stichting Politie Veteraan is om uitgevallen ex-collega’s te behoeden dat ze het niet zo ver laten komen als ik.
Bij mij is de schade waarschijnlijk nooit meer te herstellen omdat ik veel te lang ben doorgegaan en mijn klachten genegeerd heb.

Mijn missie / doel is dan ook om zoveel mogelijk uitgevallen ex-collega’s te helpen.
lk ben nu ‘ervaringsdeskundige PTSS’ en de kracht van Stichting Politie Veteraan is dat wij POSITIEF blijven, ondanks alles.

Samen sterk!

Voor meer informatie: www.stichtingpolitieveteraan.nl

Leon van den Goorbergh

Leon van den Goorbergh

Namens www.stichtingpolitieveteraan.nl doe ik de opvang/begeleiding in de natuur van uitgevallen politie ex-collega's met een mentale blessure, zodat ze aan hun herstel kunnen werken. (zelf ben ik ervaringsdeskundige PTSS)

Andere artikelen

1 reactie

  1. Sinds 2015 met eervol ontslag ivm de beroepsziekte PTSS. Volledig arbeidsongeschikt. Waarom lees ik nu pas over jullie. Hoe kom ik in contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Lezingen

Recente Berichten

Volg ons op Facebook

Ik heb een vraag

Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan PTSS de Baas